15.1.2016

7 päivän mehupaasto

Sain joululahjaksi mehulingon, josta olin jo pitkään haaveillut. Olin pitkään miettinyt myös mehupaaston pitämistä ja nyt siihen oli hyvä mahdollisuus kun olin vielä lomallakin. Join siis viikon ajan pelkkiä itsetehtyjä vihannes- ja hedelmämehuja, yrttiteetä ja vettä. Tarkoituksena ei ollut laihduttaminen, vaan kehon ja mielen puhdistaminen. Toinen tavoite oli saada herkkä vatsani parempaan kuntoon antamalla ruuansulatukselle kunnon breikki.

Mehupaasto toimii myös hyvänä aloituksena terveellisemmille elämäntavoille. Paaston aikana elimistö saa kunnollisen buustin ravinteikkaiden vihannesten ja hedelmien vitamiineista ja mineraaleista. Tämän jälkeen tekee mieli vaan puhdasta ja ravinnetiheää ruokaa, ajatus karkista tai roskaruuasta lähinnä ällöttää. Tärkeää on tehdä mehut itse tuoreista raaka-aineista, millään kaupan tuoremehuilla ei tämä siis onnistu. Tässä postauksessa kerron omista fiiliksistäni paaston aikana, jaan hyväksi kokemiani vinkkejä ja muutaman mehureseptin.


Ennen paastoa: Sokeri, valkoiset jauhot ja kofeiinipitoiset juomat (kahvi, tee) pois ruokavaliosta noin viikkoa ennen ensimmäistä paastopäivää (eläinkunnan tuotteita en syö ollenkaan, joten niitä ei tarvinnut erikseen poistaa). Vähensin myös hiilareiden osuutta reilusti ja pienensin annoskokoja. Paastoa edeltävänä päivänä nautin pelkästään kevyttä raakaruokaa.

Paaston aikana: Noudata mehujen kanssa normaalia ateriarytmiä, eli juo 5-3 mehua päivässä. Tämän lisäksi on hyvä juoda päivittäin ainakin pari litraa vettä, joka huuhtelee elimistöä. Itse aloitin aamun lämpimällä sitruunavedellä, jolla on kehoa alkalisoiva vaikutus. Lisäksi voi nauttia yrttiteetä (kofeiinitonta), mikä helpottaa nälkää ja tehostaa puhdistumista. Puhdistumiseen on hyvä käyttää myös suolihuuhtelua.

Keksi paljon tekemistä, jolla saat ajatukset pois ruuasta. Käy kirjastossa, osta lehtiä, ota vaahtokylpy, lähde kävelylle, katso lempisarjoja, lakkaa kynnet ja hanki vaikka tuhannen palan palapeli niin kuin itse tein. Kuulostele omaa kehoa ja iloitse joka päivä paaston etenemisestä. Aika menee lopulta todella nopeasti, vaikka alku tuntuukin ihan vuoren huipulle kiipeämiseltä.


Päivä 1: Nälkä pysyi pois mehuilla iltapäivään asti. Sen jälkeen oli ihan kamala nälkä koko illan ja juuri ennen nukkumaanmenoa oli pakko hörpätä appelsiini-porkkanamehua, jotta sai unen päästä kiinni. Illalla oli myös hyvin lievää päänsärkyä ja vähän huimausta. Odotin kauhulla tulevia päiviä.

Päivä 2: Heräsin täysin pirteänä jo ennen kahdeksaa, mikä on tosi harvinaista! Sen lisäksi en meinannut tunnistaa vatsaa omakseni, sillä se tuntui litteältä ja turvotus oli selkeästi vähentynyt. Energia ja hyvinvoiva vatsa lisäsivät edellisenä iltana kadoksissa ollutta motivaatiota kerta heitolla. Päivän mittaan nälkäkään ei ollut enää kovin paha.

Päivä 3: Taas heräsin virkeänä ja olo tuntui melko hyvältä. Nälkä oli kova koko päivän aamua lukuunottamatta. Välillä oli pientä huimausta. Kävelylenkki pakkasessa piristi hyvin.

Päivät 4-7: Paaston neljä viimeistä päivää tuntuivat aika samanlaisilta. Nälkä oli välillä ja nopeasti ylös noustessa saattoi huimata, mutta muuten olo oli oikein hyvä. Vatsa tuntui koko ajan ihanalta ja energiaa riitti hyvin. Kertaakaan en kokenut sellaista iltapäiväväsymystä, niin kuin joskus saattaa käydä. Välillä esimerkiksi portaita noustessa jalat tuntui raskailta ja hengästyin normaalia helpommin.


Vihermehu (n. 7,5 dl)

4 sellerin vartta
1 iso kurkku
2 isoa kourallista pinaatinlehtiä
2-3 omenaa
1 sitruuna
Pieni pala inkivääriä

 Ananasmehu (n. 3 dl)

1/2 ananas
2 kourallista pinaattia
1/2 kurkku
Pala sitruunaa


Appelsiini-porkkanamehu (n. 7,5 dl)

3 appelsiinia
6 porkkanaa
1 punainen paprika
1/2 sitruuna
Inkivääriä


Paaston jälkeen: Ensimmäisenä aamuna paaston jälkeen fiilis oli ihan sanoinkuvaamaton! Kaikista tuhansista mieliteoista ja riivaavasta nälästä huolimatta olin onnistunut ilman ainuttakaan lipsumista. Viikon sellerimehun kittaamisen jälkeen tuore appelsiinin puolikas maistui ihan uskomattoman hyvältä. Syöminen täytyy kuitenkin aloittaa erittäin varovasti, sillä vatsalaukku kutistuu viikon aikana. Mun päivän syömiset koostuivat yhdestä appelsiinista, pähkinöistä, tofusta, avokadosta ja pienestä salaatista. Annoskokoja täytyy kasvattaa asteittain, jotta elimistöllä on aikaa totutella kiinteään ruokaan uudelleen.

Lopputulos: Viikon aikana tippui painoa 3,2 kg, vyötäröltä lähti 6 cm ja reiden ympäriltä 3 cm. Olo tuntui todella puhtaalta ja kevyeltä ja vatsan turvotus oli kadonnut. Mieli on huomattavasti virkeämpi ja energiaa riittää ihan eri tavalla kuin aikaisemmin. Olin yllättynyt myös siitä, kuinka hyvän itsekurin omistan. Kaikesta huolimatta paasto on silti rankka kokemus, mutta teen sen varmasti joskus vielä uudelleen.

M

14 kommenttia:

  1. Itsekin olen mehulingon onnellinen omistaja ja olen kovasti miettinyt mehupaaston pitämistä. En kuitenkaan aivan viikon mittaista, mutta 3-5 päivää voisi toimia. Ainut, mikä arvelluuttaa on se, että tekeekö se loppujen lopuksi elimistölle enemmän hallaa kuin hyötyä. Kiva kuulla, että sulla oli hyvät kokemukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti lyhyempikin paasto toimii, itse ainakin huomasin positiiviset vaikutukset jo melko nopeasti :) Se ei tietysti selviä kuin kokeilemalla, mutta mulle jäi ainakin tosi hyvät fiilikset :)

      Poista
  2. Itsekin oon miettinyt, että voisin kokeilla mehupaastoa! Tosin en ryhtyisi ehkä viikon mittaiseen. Sun kokemukset kuulostaa kyllä tosi hyviltä, tää oli tosi mielenkiintoinen postaus :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä mehupaasto oli kyllä kaikinpuolin onnistunut kokemus, eli rohkeasti vaan jos yhtään houkuttaa :) Siitä tulee oikeasti hyvä olo ja todellinen voittajafiilis! :)

      Poista
  3. Ihanaa että fiiliksesi mehupaastosta olivat noin hyvät! :) Itse en usko että aivan viikon mittaiseen paastoon pystyisin - ainakaan tllä hetkellä :D Tosin haluaisin kyllä pudottaa vähän painoa ja tavoitteena olisikin alkaa syömään astetta terveellisemmin, joten tuo kyllä varmasti olisi hyvä aloitus sellaiselle! Ihanan näköisiä muuten nuo mehut <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä kokemuksena aika rankka (etenkin psyykkisesti! :D), joten se vaatii hyvää suunnittelua ja just ehkä loman ajankohdaksi. Voin kyllä suositella just terveellisemmän elämän aloitukseen vaikka ihan parinkin päivän paastoa, siinä alkaa kroppa himoitsemaan kaikkea terveellistä aika nopeasti :D Jos oisin ite saanut paaston aikana valita appelsiinin ja vaikka karkkipussin väliltä niin oisin ehdottomasti ottanut sen appelsiinin! :D

      Poista
  4. Minkä verran urheilit paaston aikana? :) Tai onko mahdollista pitää, jos täytyy samaan aikaan pystyä liikkumaan n. 10h/viikossa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paaston aikanahan suositellaan sellasta kevyttä liikuntaa, kuten reipasta kävelyä. Mun harmiksi silloin oli kauheat pakkaset (-20-30C), joten lenkkeily jäi aika vähäiseksi :/ En siis pystynyt lyhyitä kävelyjä lukuunottamatta urheilemaan ollenkaan, koska salitreeniin kroppa tuntui liian heikolta. Se on tietysti yksilöllistä, mutta uskoisin että suht kevyttä liikuntaa pystyy sen 10h viikossa tekemään :)

      Poista
  5. Alkoi itteenikin houkuttaa tällanen paasto! En tosin oikein luota että mun itsekuri ois niin hyvä että viikko onnistuis mehuilla :D Mut tosi kiva postaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin ajattelin alussa että en kyllä mitenkään selviä viikkoa, mutta lopulta se menikin tosi nopeasti! Ja se tunne oli tosi mahtava kun oikeasti pystyi siihen :)

      Poista
  6. Tarkoitus oisi itelläkin huomenna alottaa viikon mittainen paasto. Etiskelin reseptivinkkejä ja bongasin sun tekstin, josta sain huimasti lisää motivaatiota. Vaikutat niin tsemppaavalta ja positiiviselta :) Nyt pitäs vaan enää kauppaan ostelemaan ainekset ja sitten henkisesti valmistautumaan huomiseen, jospa minunki itsekuri pitäsi viikon ajan. Vähän jo jänskättää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ihan mahtavaa! Ja kiva kuulla että sait tästä motivaatiota, voin luvata että olo on ihana paaston jälkeen :) Paljon tsemppiä, se menee lopulta tosi nopeasti ja lopuksi voi olla ihan supertyytyväinen itseensä! :)

      Poista
  7. Joo mehupaasto kannattaa kyllä toteuttaa silloin kun itsestä siltä tuntuu ja löytyy sopiva ajankohta! :) Kiva juttu, tervetuloa seuraamaan ♥

    VastaaPoista
  8. Tosi hyvä ja motivoiva juttu, tein tämän ekan kerran maaliskuussa 5 pvn versiona ja tänään aloitin taas, tavoitteena 7 päivää. Kiitos ohjeista!

    VastaaPoista